Verduurzaming van de CV-ketel vanaf 2026



Mede doordat de verduurzaming in Nederland nog niet snel genoeg gaat wil het kabinet een omslag maken in de verwarming van Nederlandse huizen. Met dit in het achterhoofd zal het vanaf 2026 verplicht zijn om een CV-ketel die aan vervanging toe is te vervangen met een hybride warmtepomp of ander duurzaam alternatief.

Waarom van de CV-ketel naar een warmtepomp?
Nederland is al een aantal jaren bezig met de verduurzaming van het land. In eerste instantie wilde men minder afhankelijk zijn van het Groningse gas, maar gezien de recente ontwikkelingen omtrent Rusland en Oekraïne is de noodzaak om van het gas af te gaan nog groter geworden.

Naast de onafhankelijkheid van het gas moet Nederland ook flinke stappen zetten om aan de klimaatdoelen van Parijs te kunnen voldoen. Het afstappen van het gas en het vervangen van de CV-ketel voor een duurzamere variant is hier een belangrijk onderdeel van. 

De CV-ketel, ook wel centrale verwarmingsketel, is één van de verschillende manieren om een woning te verwarmen. Een CV-ketel werkt met een brander die brandstof (vaak gas of stookolie) verbrandt en hiermee water verwarmd. Dit water wordt vervolgens via buizen naar radiatoren of de vloerverwarming gestuurd via welke de woning verwarmd wordt. 

De warmtepomp is een vervanging of aanvulling op de CV-ketel, afhankelijk van welke soort warmtepomp er geïnstalleerd wordt. Een warmtepomp gebruikt geen gas, maar haalt warmte uit de lucht, de aardbodem of het grondwater om de woning te verwarmen. Om dit proces uit te voeren verbruikt de waterpomp wel stroom, maar dit is significant minder dan wat er gebruikt wordt bij de verwarming via een CV-ketel. 

Is mijn CV al aan vervanging toe?
Gemiddeld gaat een CV-ketel 12 tot 15 jaar mee. Hoe lang jouw CV-ketel meegaat is onder andere afhankelijk van het type CV-ketel dat je hebt en hoe goed het onderhoud wordt gedaan. 

Er zijn een aantal redenen waarom het verstandig kan zijn om jouw CV te vervangen. Allereerst is dat natuurlijk wanneer de ketel kapot is, maar ook wanneer de ketel nog niet kapot is kan het verstandig zijn om hem toch te vervangen.

In sommige gevallen, vooral met verouderde CV-ketels, kan het vervangen of repareren van bepaalde onderdelen zo duur uitvallen dat dit niet opweegt tegen de waarde van de ketel. In dit geval kan het verstandig zijn om de ketel te vervangen voor een nieuwe ketel.

Een ander geval dat vaak optreedt is wanneer een verouderde ketel minder energiezuinig wordt. Hoe ouder een CV-ketel is, hoe minder energiezuinig hij over het algemeen wordt. Dit betekent dat dezelfde ketel nu veel meer energie verbruikt om de woning op de gewenste temperatuur te houden. Ook in dit geval kan je er verstandig aan doen om een ketel te vervangen zonder dat hij kapot is, omdat de besparing aan energiekosten opweegt tegen de aanschafkosten van een nieuwe ketel.

Welke vervangingsopties zijn er?
Het kabinet is momenteel bezig met een normering die vanaf 2026 in gaat. Met deze normering worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie die geïnstalleerd mag worden. Bij deze normering wordt wel rekening gehouden met woningen waar een warmtepomp écht niet geschikt is, in deze gevallen is een uitzondering mogelijk.

De hybride warmtepomp moet de nieuwe standaard worden. Vanaf 2026 moet een CV-ketel die aan vervanging toe is worden vervangen met een hybride warmtepomp of een duurzamer alternatief. 

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een CV-ketel. Normaal gesproken wordt de woning verwarmd door de warmtepomp, maar op de koude dagen springt de CV-ketel bij om ervoor te zorgen dat de woning op de juiste temperatuur kan worden gehouden. De overgang van de CV-ketel op een hybride warmtepomp levert een flinke aardgasbesparing op. Dit mindere verbruik is direct terug te zien op de energierekening, die ook fors kan dalen. De overgang van de CV-ketel op een hybride warmtepomp of andere duurzame oplossing is op de lange termijn goed voor zowel het milieu als de portemonnee. 

Een ander alternatief dan de hybride warmtepomp is de elektrische warmtepomp. Waar een hybride warmtepomp samenwerkt met de CV-ketel en er dus nog steeds gas nodig is om de woning te verwarmen, is dit bij een elektrische warmtepomp niet het geval en kun je helemaal van het aardgas af.  Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom en haalt, net als de hybride warmtepomp, warmte uit de lucht, de aardbodem of het grondwater. Een elektrische warmtepomp is alleen geschikt voor een huis die volledig geïsoleerd is, minimaal over dubbel glas beschikt en een verwarmingsinstallatie (vaak vloer- of wandverwarming) die geschikt is voor verwarming bij een lage watertemperatuur. 

Een laatste alternatief dat door de overheid wordt beschreven is de aansluiting op het warmtenet. Het warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Een warmtenet wordt verwarmd met water uit een warmtebron uit de buurt, bijvoorbeeld een biomassacentrale, aardwarmte of restwarmte uit industrie. Een warmtenet wordt vaak aangesloten op hele straten of wijken, waardoor er met de aanleg van een warmtenet in een keer een heel gebied van het aardgas af kan. Enkele voorbeelden van wijken die al aangesloten zijn op het warmtenet zijn de wijken Roomburg en het Stevenshof in Leiden. 

Kosten en subsidie
De kosten voor het vervangen van een CV-ketel met een hybride- of elektrische warmtepomp zijn een stuk hoger dan de kosten voor het aanschaffen van een nieuwe CV-ketel. 

De aanschaf van een goede CV-ketel bedraagt inclusief installatie vaak tussen de 1500,- en 3000,- euro, gebaseerd op een aantal verschillende factoren waaronder de benodigde waterhoeveelheid. 

Een hybride warmtepomp kost al snel tussen de 5.000, - en 7.000, - euro, meer dan 2 keer zo veel als een CV-ketel. Deze kosten worden op termijn wel terugverdiend. Volgens de berekeningen van milieucentraal.nl bespaart een gemiddeld huishouden tussen de 200,- en 600,- euro per jaar, gebaseerd op het verbruik en de isolatie waarover je woning beschikt. 

Een elektrische warmtepomp is nog een stuk duurder. Er bestaan ook nog eens verschillende elektrische warmtepompen. De goedkopere varianten verwarmen voornamelijk met warmte dat uit de lucht komt en kosten tussen de 8.000, - en 12.000, - euro.  Varianten die warmte halen uit het grondwater zijn aanzienlijk duurder, omdat hierbij een grondboring nodig is. De kosten voor zo een warmtepomp kunnen oplopen tot ongeveer 20.000, - euro. Een elektrische warmtepomp kost meer, maar levert ook een hogere besparing op ten opzichte van de hybride warmtepomp. Op jaarbasis bespaart een gemiddeld huishouden volgens milieucentraal.nl ongeveer 500, - tot 1000, - euro. 

Om de aanschaf van deze duurzame varianten te stimuleren is het mogelijk om een subsidie aan te vragen bij de aanschaf van een warmtepomp met een vermogen groter dan 1kW. De subsidie is recent verhoogd van 20% tot 30%. De aanschaf van een hybride warmtepomp kost met deze subsidie dus geen 5.000, - tot 7.000, - euro, maar 3.500, - tot 4.900, - euro. De terugverdientijd uitgaande van een besparing van 350, - euro komt dan op 10 tot 14 jaar.

In het kort
Vanaf 2026 mag je, op een aantal uitzonderingen na, je oude CV-ketel niet vervangen met een nieuwe CV-ketel. Je bent dan verplicht om een hybride warmtepomp of een andere duurzame installatie te installeren. De reden hiervoor is dat Nederland van het aardgas af wil en snel moet verduurzamen om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. 

Een CV-ketel gaat 12 tot 15 jaar mee en de opties om de CV te vervangen zijn een hybride warmtepomp, een elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Warmtepompen zijn duurder dan CV-ketels en kosten tussen de 5.000, - en 20.000, - euro. Na subsidie is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp ongeveer 10 tot 14 jaar. 


*de gebruikte cijfers in deze blog zijn een indicatie en kunnen voor jouw situatie verschillen. 






Bronnen:
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring