Stap 4 van het aankoopproces: Extra onderzoek



Wanneer je een huis koopt hoor je er over het algemeen van uit te kunnen gaan dat het huis geschikt is voor normaal gebruik, maar soms kan het huis toch zichtbare of onzichtbare gebreken hebben die het gebruik van de woning belemmeren.


Naast dat je extra onderzoek doet om niet voor onverwachte verrassingen te komen te staan, is er ook een onderzoeksplicht voor de koper van een huis. Dit houdt in dat er van de koper wordt verwacht dat hij de woning onderzoekt. Wanneer er achteraf blijkt dat er toch gebreken zijn die je bij een bezichtiging had kunnen ontdekken, dan wordt het lastiger om deze kosten op de verkoper te kunnen verhalen.

Naast de onderzoeksplicht van de koper is er ook een mededelingsplicht voor de verkoper, ook wel informatieplicht genoemd. Deze mededelingsplicht verplicht de verkoper om potentiele kopers op de hoogte te stellen van eventuele gebreken aan het huis waarvan hij op de hoogte is. Houdt er rekening mee dat de verkoper niet altijd van alle gebreken af weet.

Heb je, of denk je, hèt huis te hebben gevonden? In dat geval is het verstandig om advies aan je NVM-makelaar te vragen naar het belang van een extra bouwkundig onderzoek door een specialist. Bij een bouwkundige keuring wordt er door een onafhankelijke specialist gekeken naar de woning. Hierbij wordt onder andere in kaart gebracht wat de staat van de fundering, de gevels en het dak is. Met deze keuring kan een inschatting worden gemaakt van hoeveel onderhoud er op korte- en lange termijn nodig zal zijn.

Naast het bouwkundig onderzoek doet jouw NVM-makelaar extra onderzoek naar verschillende juridische aspecten als het bestemmingsplan, milieuaspecten, het kadaster, de eventuele status en verplichtingen van de Vereniging van Eigenaren (in het geval van een appartement), gemeentelijke en provinciale bepalingen en de aanwezigheid van een energielabel.

Wanneer na onderzoek blijkt dat het huis nog steeds voldoet aan jouw wensen en je er zeker van kunt zijn dat je niet voor onverwachte problemen of kosten komt te staan, kun je overgaan naar de volgende stap, de onderhandelingen.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring