Stap 8 van het aankoopproces: Naar de notaris




Wanneer de koopovereenkomst is getekend, de bedenktijd is verstreken en zeker is dat de ontbindende voorwaarde niet van toepassing zijn is er nog één laatste handeling vereist om de koop van de woning officieel te maken, namelijk, de eigendomsoverdracht bij de notaris.


De notaris regelt alle juridische zaken, controleert of zowel de koper als verkoper in hun recht staan om de woning te kopen of te verkopen en maakt de overdracht officieel na het tekenen van de koopovereenkomst en de hypotheekakte. 

Wat doet de notaris precies?
De notaris is een jurist benoemd door de overheid die bevoegd is om authentieke documenten op te maken. Met het tekenen van een authentieke akte ga je een rechts geldende en bindende afspraak aan. 

Bij de overdracht van de woning speelt de notaris een belangrijke rol. Voordat de koper en verkoper naar de notaris gaan heeft hij onderzoek gedaan. Hij heeft onder andere gekeken naar de financiële situaties van beide partijen, of er geen beslag ligt op de woning, of de verkoper rechtmatig eigenaar is en mogelijke gemeentelijke bepalingen of bijzonderheden.

De notaris is ook de bewaker van de financiële processen die van toepassing zijn bij de overdracht van de woning. Zo treedt hij op als onafhankelijke derde partij en als vertegenwoordiger van de hypotheekverstrekker en zorgt hij ervoor dat de verkoper en de bank hun geld krijgen.

Daarnaast stelt de notaris ook de betreffende aktes op. Bij de overdracht van de woning zijn er twee belangrijke aktes, dit zijn de akte van levering en de hypotheekakte. Wanneer alle aktes getekend zijn zorgt de notaris ook dat de overdracht van de woning wordt ingeschreven in het Kadaster.

Wat houdt de akte van levering in?
De akte van levering, ook wel leveringsakte, transportakte of overdrachtsakte genoemd, is de akte waarmee de overdracht van de woning officieel wordt. Met andere woorden, de akte van levering is het document dat je tekent waardoor je officieel eigenaar van je nieuwe huis wordt! De akte van levering wordt getekend door de koper, de verkoper en de notaris.


In de akte van levering staan alle eerder gemaakte afspraken en een aantal andere belangrijke gegevens. In de akte van levering staan minimaal de volgende gegevens:
  • Kadastrale gegevens van de woning;
  • Naam huidige eigenaar (verkoper);
  • Titel van de overdracht;
  • Koopovereenkomst met overeengekomen prijs en ontbindende voorwaarden;
  • Overdrachtsbelasting;
  • Erfdienstbaarheden en bijzondere bepalingen. 
Wat houdt de hypotheekakte in?
Naast de akte van levering moet ook de hypotheekakte bij de notaris worden getekend. De hypotheekakte is een verbintenis tussen de hypotheekgever (jij) en de hypotheeknemer (de bank). In de akte wordt vastgelegd dat jij een geldlening krijgt van de bank met de woning als onderpand.

Als bescherming voor de geldverstrekker wordt er in de akte onder andere afgesproken dat de bank het recht heeft om het onderpand in het openbaar te verkopen wanneer er niet aan de betalingsafspraken wordt voldaan. Dit recht wordt het recht van hypotheek genoemd en vervalt nadat de lening in zijn geheel is afbetaald en is geroyeerd.

Naast de bovengenoemde afspraak staan de volgende zaken in de hypotheekakte:
  • Hoogte van de lening
  • Omschrijving van het onderpand
  • Te betalen hypotheekrente
  • Aflossingsmethode
  • Verplichting tot verzekeren woning
  • Algemene voorwaarden van de bank
Nadat je de hypotheekakte met de notaris hebt doorgenomen en gecheckt is of alles klopt wordt hij ondertekend door de hypotheekgever, de hypotheeknemer en de notaris. In vele gevallen is er niemand van de hypotheeknemer aanwezig, maar ondertekend een medewerker van het notariskantoor de akte in naam van de bank.

De officiële eigendomsoverdracht
Wanneer beide partijen bij de notaris zijn geweest en de akte van levering en de hypotheekakte zijn getekend is de eigendomsoverdracht nog steeds niet officieel.

Na het tekenen van de aktes moeten deze worden ingeschreven in de openbare registers in het Kadaster. In de meeste gevallen doet de notaris dit direct nadat de aktes zijn ondertekend. Vanaf het moment dat de ondertekende akte van levering is ingeschreven bij het Kadaster is de eigendomsoverdracht officieel en is de koper officieel eigenaar van het huis.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring