Stap 6 van het aankoopproces: Ondertekening koopovereenkomst



Nadat je in onderhandeling met de verkopende partij een overeenstemming hebt bereikt over de prijs, ontbindende voorwaarden, leveringstermijn en eventuele roerende zaken kun je overgaan tot het ondertekenen van de koopovereenkomst.

Wat is een koopovereenkomst?
Bij het tekenen van de koopovereenkomst, of eigenlijk voordat je dit doet, zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst is het handig om te weten wat een koopovereenkomst precies inhoudt. Een koopovereenkomst is een overeenkomst waarmee een verkoper zich verbindt om een zaak te ‘’geven’’ en een koper zich verbindt om een prijs te betalen voor de zaak. Onder ‘’geven’’ wordt verstaan: het afleveren van de zaak en het overdragen van het eigendom van de zaak.

Moet de koop van een woning altijd schriftelijk?
Bij de koop van een woning is een mondelijke overeenkomst niet bindend en dus niet voldoende om een huis te kunnen kopen. Sinds 1 september 2003 is het volgens de wet verplicht om de koop van een tot bewoning bestemde onroerende zaak (een woning) door een natuurlijk persoon die niet handelt voor zijn beroep of voor een bedrijf (een particulier) schriftelijk te ondertekenen, genoemd het schriftelijkheidsvereiste.

Is een koopovereenkomst bindend?
In het verleden werd de koopovereenkomst nog wel eens een ‘’voorlopig koopcontract’’ genoemd, maar deze naam is eigenlijk onjuist, omdat een koopovereenkomst bindend is voor zowel koper als verkoper. Wanneer de koopovereenkomst eenmaal is getekend heeft de kopende partij nog drie dagen bedenktijd. 

Hoe zit het met de bedenktijd?
De bedenktijd gaat in om 00:00 op de dag nadat de koper een kopie heeft ontvangen van de ondertekende koopovereenkomst en eindigt drie dagen later om 23:59. Bij deze bedenktijd zijn er wel een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld in verband met weekenden of feestdagen. Binnen de bedenktijd moeten minimaal 2 werkdagen zitten, waardoor de bedenktijd soms langer duurt dan drie dagen. Zie onderstaand schema om een duidelijker beeld te krijgen van hoe de bedenktijd precies werkt. 
 
Dag waarop de koper een kopie ontvangt van de getekende overeenkomst:
 
Dag waarop de bedenktijd in gaat (om 00:00): Dag waarop de bedenktijd eindigt (om 23:59)
Maandag Dinsdag Donderdag
Dinsdag Woensdag Vrijdag
Woensdag Donderdag Maandag
Donderdag Vrijdag Maandag
Vrijdag Zaterdag Dinsdag
Zaterdag Zondag Dinsdag
Zondag Maandag Woensdag
*Let op: In dit schema wordt geen rekening gehouden met feestdagen.

Zodra de drie dagen bedenktijd zijn verlopen is de koop van je woning zo goed als definitief. Het enige wat de koop nu nog kan ontbinden zijn de eventuele ontbindende voorwaarden die in het contract zijn opgenomen. Wanneer er bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering of een bouwkundig voorbehoud in de overeenkomst is opgenomen en je krijgt de financiering niet rond of er blijkt toch een bouwkundig probleem te zijn, dan kun je de koop alsnog ontbinden. 

Tip: Zolang er geen getekende koopovereenkomst is kun je een uitgebracht bod herroepen of herzien.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring