Wat doet een aankoopmakelaar?



De Nederlandse woningmarkt zit al geruime tijd op slot. Mede door het dalende aanbod wat gepaard gaat met een stijgende vraag stijgen de woningprijzen en wordt het kopen van een woning steeds lastiger. Om deze redenen wordt het voor veel mensen steeds interessanter om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk?


Vak en functie
Het kopen van een woning, helemaal wanneer het de eerste keer is, kan erg spannend en een grote uitdaging zijn. Een aankoopmakelaar bemiddelt bij de koop van een woning en kan gebaseerd op de woonwensen en behoeften van de klanten verschillende onderdelen van het aankooptraject uit handen nemen. Doordat de aankoopmakelaar constant bezig is met het aankopen, verkopen en taxeren van woningen op de woningmarkt in de omgeving is hij goed op de hoogte van wat er speelt. Naast het feit dat hij expert van de lokale woningmarkt is heeft een aankoopmakelaar vaak ook verstand van de bouwkundige staat, juridische beperkingen en gemeentelijke bepalingen die van invloed zijn op een woning.

Inventariseren van de situatie, wensen en behoeften van de klant
Voordat de aankoopmakelaar begint met het zoeken naar een geschikte woning inventariseert hij naar de situatie, wensen en behoeften van de klant. De situatie van de klant is van groot belang, om dat deze voor een groot gedeelte bepaald waar en wanneer de zoektocht gaat plaatsvinden.

Belangrijke onderdelen van de situatie van de klant zijn bijvoorbeeld:
  • Wat is de huidige woonsituatie van de klant?
  • Waarom wil de klant verhuizen?
  • Heeft de klant al een hypotheekadviseur gesproken?
Wanneer de situatie van de klant in kaart is gebracht is het van belang om de wensen en behoeften te identificeren. Gebaseerd op de wensen en behoefte stelt de makelaar een zoekprofiel op. Belangrijk onderdelen van de wensen en behoeften van de klant zijn de volgende:
  • Waar wilt u graag wonen? (plaats/omgeving)
  • Wat voor type woning zoekt u?
  • Hoe groot moet de woning zijn?
  • Wat voor eigenschappen ziet u graag in de woning? (balkon, tuin, ligbad, etc.)
  • Wat is het budget van de klant?
Zodra de situatie en de woonwensen van de klant in kaart zijn gebracht kan het aankooptraject echt van start gaan.

Het aankooptraject
Eigenlijk is de inventarisatie van de situatie en de woonwensen en behoeften al de eerste stap van het aankooptraject. Wanneer deze in kaart zijn gebracht kan de makelaar een zoekersprofiel op gaan stellen. Door een zoekersprofiel op te stellen worden zowel de aankoopmakelaar als de kopers op de hoogte gesteld wanneer er een woning op de markt komt die voldoet aan de wensen en behoeften van de klant, vaak gebeurt dit nog voordat de woning online komt op Funda.

Wanneer er een huis wordt gevonden die binnen de zoekcriteria valt, kan de makelaar direct een bezichtiging inplannen. Hierbij kan er worden gekozen om met of zonder de aankoopmakelaar te gaan bezichtigen. Tijdens de bezichtiging krijgen de kopers een gevoel voor het huis en kan er worden besloten om een bod uit te gaan brengen.

Als de keuze wordt gemaakt om een bod uit te brengen kijkt de aankoopmakelaar wat de mogelijkheden zijn. In sommige gevallen is het mogelijk om slechts 1 maal een bod uit te brengen, terwijl er in andere gevallen ruimte is voor onderhandeling. De aankoopmakelaar is op de hoogte van de verschillende manieren waarop de verkoop kan geschieden en kan daarom, in samenwerking met de klant, een strategisch bod uitbrengen.


Het uitbrengen van een bod kan complexer zijn dan het lijkt. Bij het uitbrengen van een bod wordt er namelijk rekening gehouden met meer dan alleen de prijs. Naast de prijs moet er vaak ook worden nagedacht over ontbindende voorwaarden, hoe snel de overdracht van de woning plaats vindt en of er naast de onroerende zaak ook roerende zaken willen worden overgenomen.

Zodra er overeenstemming is over een bod zal de verkopend makelaar een koopovereenkomst opstellen. Dit contract zal worden doorlopen door de aankoopmakelaar en bij akkoord van alle partijen kan de overeenkomst worden ondertekend. Na het ondertekenen van de koopovereenkomst heeft de koper nog drie dagen bedenktijd, tijdens deze drie dagen kan de koper zonder opgaaf van reden afzien van de koop.


Wanneer de bedenktijd is verstreken en er geen gebruik gemaakt is van de ontbindende voorwaarden, dan gaan de koper en verkoper of afgesproken datum naar de notaris om de akte van levering te onderteken. Vaak wordt op dezelfde dag nog een laatste inspectie uitgevoerd. De aankoopmakelaar gaat mee naar deze inspectie om nog een laatste keer te kijken of alles wordt opgeleverd zoals het opgeleverd hoort te worden. Wanneer de inspectie is voltooid, de akte van levering is ondertekend en de sleutel van de woning is overhandigd is de koop van de woning voltooid. 

Het dienstenpakket van een aankoopmakelaar
Het dienstenpakket van een aankoopmakelaar verschilt per makelaar en situatie en is in veel gevallen afhankelijk van de wensen van de klant. Het gehele dienstenpakket van de aankoopmakelaar bestaat in principe uit 5 taken, welke vervolgens kunnen worden onderverdeeld in specifiekere taken. De 5 taken van de aankoopmakelaar zijn als volgt:
  1. Zoeken van de juiste woning
  2. Bezichtigingen bijwonen
  3. Bieden en onderhandelen
  4. Juridische ondersteuning
  5. Adviseren
Zoals in het aankooptraject te zien is het zaak om eerst een juiste woning te vinden, vervolgens te gaan bezichtiging en als het huis een potentieel thuis blijkt te zijn een bod uit te brengen. Wanneer de onderhandelingen zijn geslaagd begint het juridische gedeelte, waarbij er verschillende contracten worden opgesteld en moeten worden ondertekend. De makelaar heeft dagelijks te maken met dergelijke contracten en weet precies wat er wel en niet in hoort te staan. Hierdoor kan de aankoopmakelaar je ondersteunen bij de vaak lastige juridische gedeeltes van het kopen van een woning. Ten slotte is de makelaar altijd aanwezig om advies te geven. Doordat de makelaar constant bezig is met de aankoop, verkoop en taxaties van woningen op de lokale markt weet hij precies wat soortgelijke woningen opleveren en kan hij een goed onderbouwde waardebepaling opstellen.

Kosten, strategieën en voorwaarden
Gebruik maken van een aankoopmakelaar heeft veel voordelen, maar hier zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden. De prijs die je betaald voor een aankoopmakelaar is afhankelijk van jouw situatie en de aankoopmakelaar die je in de hand neemt. Aankoopmakelaars mogen hun eigen tarieven bepalen. In de meeste gevallen betaal je een vast bedrag, maar soms is dit ook een percentage van de aankoopprijs of een bedrag gebaseerd op het onderhandelingsresultaat van de makelaar.

Naast dat er verschillende constructies zijn is het bedrag dat je betaald voor een groot gedeelte afhankelijk van de mate van ondersteuning die je nodig hebt. Wanneer je bepaalde onderdelen van het aankooptraject zelf uitvoert, door bijvoorbeeld de bezichtigingen zelf uit te voeren, kun je flink besparen op de uiteindelijke kosten die je betaalt.

De strategie die wordt gehanteerd voor de aankoop van de woning is in veel gevallen afhankelijk van de manier van verkopen. Wanneer er de mogelijkheid is om te onderhandelen wordt er vaak gestart met een lager bod om uiteindelijk naar een eindprijs toe te werken. Wanneer er sprake is van verkoop bij inschrijving is dit echter niet mogelijk, omdat er dan maar 1 keer de mogelijkheid is om een bod uit te brengen. In dit geval wordt er kritisch gekeken naar de waarde van het huis en het budget van de klant, om tot een zo goed mogelijk bod te komen. 

De voorwaarden van een aankoopmakelaar verschillen per makelaar, omdat deze net als de prijs door de makelaar zelf kunnen worden opgesteld. In veel gevallen werkt de aankoopmakelaar op een no-cure-no-pay basis, wat betekent dat de klant alleen betaald wanneer er resultaat is. Vaak is er wel een termijn voor de opdracht. In zo een geval wordt er bijvoorbeeld gesteld dat de opdracht in ieder geval 18 maanden duurt, pas wanneer er na 18 maanden geen koop heeft plaatsgevonden kan de klant de overeenkomst verbreken.

Gebruik maken van een aankoopmakelaar?
Of het verstandig is om gebruik te maken van een aankoopmakelaar is afhankelijk van jouw situatie. Als je zelf verstand hebt van de woningmarkt, weet hoe je de juiste woning vindt, weet waar je naar moet kijken bij bezichtigingen, goed kunt onderhandelen en weet waar je juridisch op moet letten is het niet nodig om gebruik te maken van een aankoopmakelaar.

Wanneer je geen vertrouwen hebt in 1 of meer van deze onderdelen van het aankooptraject kan het wel verstandig zijn om een aankoopmakelaar in de hand te nemen.

Een laatste punt die je in het achterhoofd moet houden is het feit dat er bij de koop van een woning veel emotie in het spel is. Wanneer emotie de overhand neemt tijdens bijvoorbeeld de onderhandelingen, kun je zomaar meer geld betalen dat je had gewild of dan je je kunt veroorloven. Doordat een aankoopmakelaar meer op afstand van de koop van de woning staat handelt hij zonder emoties. Daarnaast is het onderhandelen een dagelijkse bezigheid van de makelaar, waardoor hij goed weet hier mee om te gaan. Naast de eerdergenoemde voordelen kunnen deze twee gegevens je veel geld besparen tijdens de koop van een woning.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over een aankoopmakelaar of wil je een vrijblijvend gesprek inplannen om te kijken naar de mogelijkheden om Langenegger Makelaars in te schakelen als aankoopmakelaar? Klik dan HIER om direct contact op te nemen.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring